Varför får inte bilar som står i garage rimfrost på rutan!?

Mamma, pappa, Isak och Ellen, nu har jag fått svar!


Hej.

I luft finns vattenånga. Beroende på temperatur kan olika mycket vattenånga finnas där. Ju högre temperatur desto mer vatten kan bindas.

Luftfuktighet säger hur nära maximal med vattenånga vi har, 100% är det mesta som kan finnas, men 100% i varmluft är mycket mer än 100% i kalluft.

I badrummet då du duschar kan tex 25 gradig luft med 100% luftfuktighet träffa en spegel som är 20 grader, då kyls luften ner och allt vatten kan inte bindas i luften, och vi får imma på spegeln. På liknande sätt är det med rimfrost. Om det är 100% luftfuktighet på vinter, vilket det ofta är om det är kallt, och luften träffar en bil som är tex en halv grad kallare än luften så bildas vatten (rimfrost) på bilen. En carport hindrar bilen att stråla ut värme, inte mycke med så pass att temperaturen under tak är kanske en halvgrad eller någon tiodels grad varmare än utanför.
Då luften kommer in under tak värms luften upp lite och då kan luften bära mer vatten, den relativa luftfuktigheten blir kanske 98 % eller nåt, detta gör att även om
vindrutan skulle kyla ner luften lite så fälls inte vatten ut och vi får ingen rimnfrost.

\PatrikKommentarer
Postat av: Mamma

Vilket pedagogiskt svar, till och med jag fattar ju hur det funkar!

2012-11-13 @ 17:47:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0